Fåreavl på Vester Elkær
Af
Tommy Hansen
Vester Elkær driver som en af de få i Danmark økologisk fåreavl med den gamle fårerace Hvidhovedet Marsk. Hertil hører en lille og udsøgt produktion af økologisk lammekød og pålæg.
Vester Elkær er hjemsted for en mindre besætning af økologiske får af racen Hvidhovedet Marsk. Her går 55 moderfår og nyder tilværelsen på strandengene mellem gården og fjorden ved Louns Bredning, sammen med de 80-100 årlige lam.
Racen er hårdfør og er kun på stald i læmmeperioden (april til maj), og vinteren tilbringer de i det højereliggende og kuperede terræn bag gården.
Hvidhovedet Marsk er en af de to oprindelige danske fåreracer, og Vester Elkærs indehaver, Anna Solveig Skov Rosengreen er selv aktivt medlem af Bevaringsforeningen for hvidhovedet marsk og dansk landracefår (se www.pdfnet.dk/996).
At gården valgte Hvidhovedet Marskfår, skyldtes netop en interesse for at støtte arbejdet med at bevare de gamle dyreracer, og at marskfårene er de bedst egnede til enge og vådområder.
At de så er skønne at se på med al deres uld på benene og i hovedet, deres rolige temperament, samt kødet særdeles velsmagende gør blot arbejdet sjovere og meget tilfredsstillende.
Økologisk lammekød er den primære produktion. Det sælges lokalt og i Hovedstadsområdet til private, samt til slagte- og gårdbutikker. Der sælges kun hele og halve lam, som afhentes af køber hos lokal slagter eller leveres med fragt. Af fårekødet fremstilles økologiske spegepølser, grill pølser, røgvarer (filét og kølle) m.m., som sælges bl.a. til ”Fåredag på Hessel”.
Fårehunden Zacho (Australian Sherperd / Aussi) nyder livet på gården. Han er en ung hanhund fra Kennel Khetashio (www.khetashio.dk) og er allerede en god hjælper i arbejdet med fårene.