PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Midtjylland => Skive Kommune => Højslev => Højslev Kro   Login
Højslev Kro PDFnet
Viborgvej 220
7840 Højslev
Tlf. 97 53 57 44


info@hoejslev-kro.dk
www.hoejslev-kro.dk
Info PDFnet
Artikel oprettet: 08-01-2012
Opdateret: 11-01-2012
Antal besøgende: 180
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Højslev Kro oplevede sin anden storhedsperiode fra 1950’erne og frem, da kroen efter næsten 35 år uden alkoholbevilling igen kunne skænke snaps og bajere for gæsterne
Dato: 08-01-2012

Højslev Kro - historie

Af Tommy Hansen

Et lille træskur til arbejderne, som i slutningen af 1800-tallet tørlagde en af Jyllands største søer, var den spæde start på Højslev Kro, der udviklede sig hastigt i takt med byens storhedstid og vækst i starten af sidste århundrede

Da man i 1865 efter tre års arbejde var færdig med opførelsen af Højslev Station, bestod byen kun af to større gårde. Kroen kom til få år senere, oprindeligt i form af et træskur til arbejderne ved tørlægningen af den daværende Tastum Sø (Dommerby Sø).

Arbejdet tiltrak arbejdskraft fra hele regionen, og i 1869 opførte ”Spille-Maren” et lille ydmygt træskur ved Skive Landevej ”til Beværtning for Arbejderne ved Udtørringsarbejdet”. Officielt hed det et ”Marketenderi”, og ”Spille-Maren” solgte brød, tobak og brændevin til arbejderne, oftest med violin- og harmonikamusik i tilgift. Det var hendes svigersøn, den tidligere jernbanebørste Chresten (Kræn) Jensen, som i 1870 opførte den første længe af den nuværende Højslev Kro, hvor der blev indrettet beværtningsstue i en lejlighed i bygningens ene ende.

Chr. Jensen erhvervede i 1873 en rigtig restauratørbevilling, byggede kørestald og større lokaler, og kroen startede så småt på sin første storhedstid. Fornemme folk begyndte at komme langvejs fra for at spise kyllingesteg og andre herligheder, og på en normal sommersøndag var der sort af køretøjer foran kroen. I 1888 måtte Chr. Jensen udvide kroen igen, og han overdrog den i 1904 til sin datter og svigersøn.

Højslev Kro nedbrændte dog totalt i 1905, men den blev hurtigt genopført, nu i herregårdsstil med det karakteristiske tårn.

Som alle andre stationsbyer havde Højslev på det tidspunkt fået et sprudlende liv med håndværkere, handelsfolk og stadigt flere industrivirksomheder.

Katalysator for denne udvikling blev grundlæggelsen af Højslev Tegl i 1890, og i 1905 kunne man i Skive Avis læse, at byen nu bød på ”3 Købmænd, Læge, Dyrlæge, Andelsmejeri, Slagter, Eksportslagteri, 2 Bagere, 2 Skomagere, Skrædder, Smed, Karetmager, Sadelmager, Gartner og et Utal af Vognmænd”.

Samtidig var afholdsbevægelsen ved at få fodfæste, og efter flere års forsøg lykkedes det i 1918 en kreds af beboere at indsamle kapital nok til at købe kroen, der fra det tidspunkt og helt frem til 1952 var alkoholfri.

I 1950’erne og starten af 1960’erne havde kroen skiftende ejere, og fra 1961 og en årrække frem var det stedet, hvor unge jazzelskere kunne mødes, og i øvrigt et af de første steder, hvor de unge kunne høre den nye, såkaldte ”pigtrådsmusik”.

I 1970’erne og 1980’erne var Højslev Kro kendt for sine sommerrevyer, Limfjordsrevyen, som i mere end et årti tiltrak kendte skuespillere og skabte fulde huse og masser af liv i kroen.

Kroens nuværende ejer Claus G. Engmann, overtog Højslev Kro i 1997 og har siden fået placeret kroen på det kulinariske Danmarkskort med et vedholdende sats på høj kvalitet. Hele kroens oprindelige interiør og den historiske stemning er bibeholdt, og der er i dag en dejlig atmosfære i både de større og mindre rum.

 
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88