PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Vesthimmerlands Kommune => Løgstør-regionen => Løgstør => Fotograf Flemming Fragtrup   Login
Fotograf Flemming Fragtrup PDFnet
Møllebakkevej 11, 9670 Løgstør
Tel: (+45) 20 84 30 31


Info PDFnet
Artikel oprettet: 02-07-2007
Antal besøgende: 1968
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Sommeren 2007 ved Vilsted Sø

Af

Af Flemming Fragtrup

Sommeren står for døren selvom vi her i det nordjyske, ikke har været tildelt de høje temperaturer endnu. De varmegrader, vi havde i april og som gjorde måneden til en af de varmeste i mands minde, kunne vi godt bruge her i maj, hvor årstiden passer til den slags temperaturer. Med de prognoser, som er stillet for sommeren, er der dog ikke noget, der tyder på, vi bliver snydt, hvis det er varme, man gerne vil have.

Ude ved søen er det som om livet holder vejret, eller måske snarere puster ud efter et heftigt forår, hvor den næste generation af vingede væsner er blevet kørt i stilling. Spredt ud over hele søen, ligger der små eller store tuer af reder, fyldt med æg som om kort tid vil klækkes og tilføre området en overdådighed af nyt liv.

En ny generation
En af de arter, som med sikkerhed har fået unger på benene, er Klyden. Som nævnt i en anden artikel, er denne smukke fugl en af de nye arter, som er kommet her i foråret. Et af parrene fundet området så tiltrækkende, at fuglene har kvitteret med et kuld små klydekyllinger, som nu trisser rundt og udforsker verden. Imens forsøger de gamle fugle at holde nærgående blishøns på afstand af de små poder.

Myggene summer
Hidtil har artiklerne kun omhandlet de spændende og positive ting, man kan opleve ude ved søen. Dem har der været rigtig mange af, men man kommer nok ikke uden om, at der også har været en tilvækst af nogle bevingede væsner, som man måske gerne var foruden. For efterhånden som vandstanden er steget, er der også sket en forrygende eksplosion i antallet af myg. Selvom det ganske vist er svært at få et entydigt svar, hvis man spørger beboerne i Vilsted, så er der helt sikkert flere myg nu, end der var, før søen blev anlagt. De myg man ser derude i denne tid, sværmende langs vejene og over markerne, er de forholdsvis uskadelige dansemyg. Står man der ude en dag, hvor lyset veksler mellem sol og skygge afhængig af skyernes bevægelse over himmelen, kan man få en fornemmelse af det svimlende antal, når myggene går på vingerne under påvirkning af solens varme. Lyden af dem kan næsten overdøve fuglenes stemmer, og det siger ikke så lidt. Som sagt generer de alene ved deres antal, og de bidrager sikkert også med deres tilstedeværelse til en god start på fødekæden, så noget gavn gør de. Forhåbentlig kommer vi ikke til at se det samme antal, når de mere pågående stikmyg indfinder sig senere på sommeren, for så bliver det ikke så spændende at færdes ved søen.

Sjældne gæster
Men hvis vi vender tilbage til de fjerklædte væsner, som nok er noget mere interessante at beskæftige sig med, er der igen sket en masse nyt. Selvom man måske skulle forvente, at det tidlige forår ville bring flest nyheder med sig, så er der også nu, hvor sommeren er ved at melde sin ankomst, noteret flere ny spændende arter ved søen. Som for eksempel Skestorken. Den var for mit eget vedkommende ventet allerede sidste år, men der blev forventningerne lige skruet lidt for højt op. Nu kan man se den gå ved den lille sø, Østersøen kan man vel kalde den, i Munksjørup hvor den nye vej er hævet. En flok på hele syv stk. er set gå og søge føde i det lave vand i den østligste ende af søen. Skestorken, som slet ikke er en stork men en ibisart, er stadig en forholdsvis sjælden fugl i Danmark, men den har efterhånden fået godt fat med at yngle et par steder i landet. Bl.a. på en lille ø i Nibe Bredning og det er helt sikkert fugle herfra, man kan se fouragere ved Vilsted Sø. Ellers skal man til Vejlerne for at se den smukke fugl med det meget særprægede næb.

En anden, og betydelig sjældnere fugl, som for nylig er set ved søen, er Damklirren. Her er virkelig tale om et scoop for kendere, da fuglen kun er blevet set ganske få gange i Danmark over de sidste 10 – 15 år. Den er temmelig undseelig og forsvinder oftest i mængden, så kun et trænet øje vil være i stand til at udpege den i en flok vadefugle. Jeg kan lige indskyde her, at jeg ikke selv har set den, men har observationen fra en pålidelig kilde. At fuglen er med til at placere Vilsted Sø blandt en af de fornemmeste lokaliteter i landet, skal der ikke herske nogen tvivl om.

Havørn over søen
Havørnen har tidligere foldet sine mægtige vinger ud over søen, og her på det seneste er den blevet set over en længere periode. Det er specielt i den del af søen, som ligger nær ved Lunden, den er set. Måske har den her fundet den ro, som i særdeleshed er et krav havørnen stiller for at slå sig ned. Hvor den kommer fra er lidt af en gåde, men der er muligvis tale om en ældre fugl, som af en eller anden grund ikke har haft held med at yngle på en af de kendte lokaliteter længere nede i landet. Ørnen, med et vingefang som en dør, er set af flere beboere omkring søen, og det er meget glædeligt, når man fornemmer den begejstring, som sådan en oplevelse medfører. Jeg vil i den forbindelse gerne her sige tak til dem, som henvender sig for at fortælle om de observationer man gør ude omkring søen. Selvom der bliver tilbragt mange timer derude, er man ikke så privilegeret, som dem der bor tæt ved søen og som kan følge den dagligt og nyde dette fantastiske sted på tætteste hold.


 
   
   
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88