PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Jammerbugt Kommune => Fjerritslev => Janum Kjøt   Login
Janum Kjøt PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 30-06-2007
Antal besøgende: 3231
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Janum Kjøt, Jyllands største vandreblok
Dato: 30-06-2007

Janum Knøt

Af Tommy Hansen

Janum Kjøt er en af Danmarks største vandreblokke med en længde på 7 m, bredde på 4 meter og højde på 4 meter. Sagnet fortæller, at en trold på Øland havde set sig så gal på byggeriet af Lerup Kirke, at han rejste til Limfjorden, tog den største sten han kunne finde og kastede efter kirken. Den nok mere sandfærdige forklaring handler imidlertid om istidens formning af landskabet i Han Herred

Af Tommy Hansen, 2007

Den store sten Janum Kjøt ligger højt placeret i landskabet på kanten af et skovområde. Et skilt ved landevejen viser ind ad skovvejen, som det frarådes at tilbagelægge i bil i fugtige perioder. Der er omkring en kilometer fra landevejen ind til Janum Kjøt.

Selve stenen består af gnejs og granit og er næsten 7 meter lang, 4 meter bred. Største højde er 3,5 meter. Det er meget svært at fastslå stenens præcise vægt, men den kan anslås til mellem 200 og 250 tons.

I starten af 1960’erne var Janum Kjøt tæt på at blive sprængt og brugt til skærver, men på initiativ af en lokal skolelærer blev stenen i stedet reddet og gravet helt fri i 1963.

Stenen stammer fra Norge og er under den sidste istid ført til Danmark af ismasserne.

En vandreblok er en sten, af en type, der kun findes som grundfjeld i et mindre område, og som er blevet ført med af indlands­isen under istiden. Den er så “strandet” da da isen smeltede.

Da stenens oprindelse kan stedfæstes ganske nøje, kan den afsløre, hvilke egne isen har passeret undervejs hertil.

Verdens største vandreblok, Okotoks-vandreblokken, ligger i provinsen Alberta i Canada. Den vejer 16.500 tons og har målene 9 x 41 x18 meter.

Danmarks største vandre­blok er Hesselagerstenen ved Nyborg på Fyn, også kaldet Damestenen, som vejer anslået omkring 1.000 tons. Rokkestenen på Bornholm vejer til sammenligning ca. 35 tons.

Ser man godt efter på Janum Kjøt, finder man pude-korallav (Stereocaulon evolutum), som i Norge og Sverige er meget almindelig bevoksning på klipper, men kun findes få steder herhjemme.

Kilder: Geologisk Institut, Århus • Wikipedia m.fl.

 
   
 

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88