PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => DAPO brændeovne og pejse   Login
DAPO brændeovne og pejse PDFnet
Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne
Formand: Peter Jessen Hansen
Morsø Jernstøberi A/S
Telefon: 96 69 19 00
Mobiltelefon: 40 35 85 87


pjh@morsoe.com
www.dapo.dk
Info PDFnet
Artikel oprettet: 26-01-2010
Opdateret: 26-01-2010
Antal besøgende: 1659
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Ild i brændeovnen og en god stabel brænde - det er både livskvalitet og god CO2-fornuft.
Dato: 22-09-2010

Brændeovnen sparer på CO2-udslippet

Af Tommy Hansen

Man kan glemme den dårlige miljøsamvittighed, når man tænder op i brændeovnen. Tvært imod gør man CO2-balancen en tjeneste i forhold til at bruge kul, olie eller naturgas.

Det mener seniorforsker dr. agro. Niels Heding fra Skov & Landskab ved Københavns Universitet.

- Hver ny brændeovn, der tages i brug, vil rent faktisk spare os for fem tons CO2-udledning om året. Derudover vil en mere effektiv udnyttelse af brændeovnen hos dem, der allerede har en brændeovn, kunne hjælpe betragteligt i CO2-regnskabet, siger Niels Heding.

Partikelforurening
Brændeovne har været genstand for kritik for udledning af skadelige partikler, men dels udgør partikelforureningen fra de danske brændeovne kun omkring 2 procent af den samlede partikelforurening i Danmark. Dels har netop dette emne været i fokus i branchens udvikling af nye ovntyper og optimale forbrændingsteknikker.

Selv om udbredt brug af brændeovne i et villakvarter godt kan føles dominerende i området, er det altså ikke en væsentlig kilde til et forringet nærmiljø.

Naturligvis er afbrænding af træ i brændeovne mindre effektivt, end hvis man f.eks. udnytter biomassen til at producere fjernvarme og strøm på de centrale eller decentrale værker. Men hundredetusinder af danske husstande har ingen mulighed for fjernvarme, og i landdistrikter og sommerhusområder er brændeovnene derfor udbredte.

Næstmest benyttede kilde
Brænde er da også i dag den næstmest benyttede vedvarende energikilde i Danmark.

Hvis brugen af brænde skal være helt CO2-neutral, kræver det dog, at der plantes nye træer som erstatning for de fældede, men det sker i Danmark og i øvrigt også i Østeuropa, hvor en del af det danske brænde fortsat kommet fra, her er skovarealet endda stigende.

 
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88