PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => DAPO brændeovne og pejse   Login
DAPO brændeovne og pejse PDFnet
Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne
Formand: Peter Jessen Hansen
Morsø Jernstøberi A/S
Telefon: 96 69 19 00
Mobiltelefon: 40 35 85 87


pjh@morsoe.com
www.dapo.dk
Info PDFnet
Artikel oprettet: 26-01-2010
Opdateret: 26-01-2010
Antal besøgende: 1497
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Partikler fra bilers udstødningsgas er langt farligere for helbred og miljø end røgen fra alle landets skorstene
Dato: 22-09-2010

Brændevarme er det grønneste alternativ

Af Tommy Hansen

Partikler fra f.eks. bilers udstødning optages i langt større grad i den menneskelige organisme end partikler i røgen fra brændeovne eller anden form for fyring med træ. Det viser en omfattende svensk analyse, foretaget efter helt nye målemetoder

Kun cirka 20 % af de indåndede partikler fra brænderøg en forbliver i organismen, mens det for partikler fra bilers udstødning er hele 66 %, der optages. Udstødningsgassen er således mere end tre gange så farlig som røgen fra brændeovne.

Undersøgelsen viser således, at 80 % af de indåndede partikler fra brænderøg forlader kroppen igen. Det er partiklernes størrelse og egenskaber, der er årsag til, at partikler fra afbræn-ding af træ ikke optages i organismen i så stort omfang som hidtil antaget.

- Nogle af vore målinger viste endda 20 gange så mange trafik-partikler som partikler fra brændefyring deponeret i organismen, siger forskeren Jacob Löndahl til det svenske tidsskrift Forskning&Framsteg.; Han er tilknyttet Avdelningen för Kärnfysik på Lunds Tekniska Høgskola under Lunds Universitet og er manden bag den nye målemetode. I forvejen er det kendt viden, at brændeovnen kun tegner sig for omkring 2 procent af partikelforureningen herhjemme (Kilde: Miljøprojekt 1021, Miljøstyrelsen 2005), og at 80 procent af den samlede forurening i øvrigt stammer fra udlandet.

Gennem mange år har brændeovnsbranchen udviklet ovne og forbrændingsteknikker, og det er i dag hovedsageligt gamle brændeovne, der er skyld i udledningen af partikler fra forbrændingen.

Langt de fleste nye, dansk-producerede brændeovne er mærket med det nordiske miljømærke Svanen og ligger væsentligt under de tilladte grænseværdier for partikeludslip, som er fastsat til 10 gram partikler pr. kilo indfyret træ.

 
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88