Tjæreovnene ved Hesselvig
Af
Tommy Hansen
I Hesselvig Plantage tæt ved Skarrild i nærheden af Brande findes de eneste bevarede tjæreovne i Danmark. De var i funktion fra 1910 til umiddelbart efter 2. verdenskrig og fremstår i dag som et kulturminde om et uddødt erhverv
Brænding af trækul i miler var i starten af sidste århundrede meget udbredt på de jyske heder, som i stor stil var blevet tilplantet med skov. De mange og relativt tynde træstammer var fortrinlige til produktion af trækul, der på det tidspunkt var det eneste kendte brændsel, som kunne frembringe så høje temperaturer.
Efterhånden begyndte man at interessere sig for også at kunne udvinde trætjæren, og efter russisk forbillede udviklede Hedeselskabet sin egen model af en tjæreovn.
Udvindingen af trætjæren blev en ubetinget succes. Den blev brugt til vedligeholdelse af træværk, imprægnering af fiskegarn, hegnspæle og meget andet.
Mere end 20 andre steder i Jylland blev der indrettet lignende produktionsanlæg, men tjæreovnene i Hesselvig er de eneste bevarede.
Allerede i 1920 faldt salget af trækul, og lanceringen af en danskbygget lastbil i 1929, der kørte på trækul, vendte ikke udviklingen. Benzinbilen vandt frem, en verdenskrig lagde en dæmper på både forbrug og produktion, og efter krigen samlede Hedeselskabet alle aktiviteter på en fabrik i Brande, der var i drift frem til omkring 1970.
Den overdækkede tørrelade bruges i dag til information og opholdssted for gæster.