PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Udvidelse af Energinet.dk's gaslager i Ll. Torup => Steen Gade om udsættelsen   Login
Steen Gade om udsættelsen PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 19-03-2010
Opdateret: 19-03-2010
Antal besøgende: 1633
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Formand for Folketingets miljøudvalg, Steen Gade (SF)
Dato: 26-02-2010

Udsættelse af saltsag er en stor sejr for demokratiet

Af Tommy Hansen

Udsættelsen af processen med udvidelsen af gaslageret i Ll. Torup er det eneste fornuftige at gøre på nuværende tidspunkt. Sagen er alt for dårligt belyst, og i det hele taget er det tvivlsomt, om projektet kan realiseres inden for de nationale og internationale rammer for natur- og miljøbeskyttelse, som Danmark skal respektere.

Det siger formanden for Folketingets Miljøudvalg, SF’s Steen Gade til PDFnet i en kommentar til, at det i går lykkedes tre jyske borgmestre at fremtvinge en helt ny offentlighedsfase.

- Det er da en kæmpe anerkendelse til de mennesker, som har råbt vagt i gevær og informeret om projektets mindre heldige sider indtil nu. Det er en banebrydende udvikling, som gør det muligt at gennemføre processen på en både saglig og sober måde. Og jeg synes roligt, man kan kalde det en stor sejr for demokratiet også, siger Steen Gade.

Adskillige kritiske spørgsmål
Han har selv stillet adskillige kritiske spørgsmål til miljøministeren, netop baseret på utilfredshed med VVM-redegørelsen fra Miljøcenter Århus, som har været underlagt massiv kritik.

- Blandt meget andet er det kritisabelt, at den ikke oplyser ordentligt om forholdene efter sidste saltudledning, hvor beboere og fritidsfiskere jo hårdnakket påstår, at fjorden blev lagt øde i årevis, siger Steen Gade.

Han har derfor bedt miljøminister Karen Ellemann (V) svare på følgende spørgsmål:

Miljøfremmede stoffer
”Hvor stort indhold var der af miljøfremmede stoffer og metaller i det dengang udledte, angivet i total mængde (ca. 1983-95) og i procent af det udledte? Hvad kan ministeren oplyse om de dengang udledte miljøfremmede stoffers videre skæbne, herunder akkumulering i miljø og dyre - og planteliv?”

Det, at den nuværende VVM-proces udsættes, får dog umiddelbart ingen indflydelse på de mange spørgsmål, Folketingets Miljøudvalg har stillet til ministeren, vurderer Steen Gade.

Fyldestgørende materiale
- Vi skal naturligvis stadig have belyst de mange ubesvarede forhold omkring projektet, og vores spørgsmål afspejler blot de væsentligste ting, vi i første omgang kunne finde. Men selvsagt er det for alle parter dejligt, at der nu bliver tid til at få emnerne belyst i et nyt og fyldestgørende materiale, siger Steen Gade.

Svarene fra miljøministeren til Folketingets Miljøudvalg kan fortsat blive afgørende for hele projektets videre skæbne. Ministeren skal bl.a. svare på, hvordan projektet respekterer Vandrammedirektivet, som ifølge mange fagfolk og Steen Gade selv ser ud til at umuliggøre projektet. Desuden skal hun forklare, hvorfor der ikke er problemer i relation til Natura 2000-bestemmelserne, som Hjarbæk Fjord og Louns Bredning er underlagt.

- Det er jo soleklart, at et projekt som dette ikke må stride mod internationale eller nationale miljøregler, som vi håndhæver i andre sammenhænge. Så vi ser fortsat i miljøudvalget meget frem til ministerens svar på vore spørgsmål, siger Steen Gade.

Han vil drøfte den nye udvikling og det videre forløb i sagen med miljøministeren allerede senere i eftermiddag, hvor der formentlig også kan sættes tidsramme på det kommende samråd med Folketingets Miljøudvalg.

 PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88