PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => DAPO brændeovne og pejse   Login
DAPO brændeovne og pejse PDFnet
Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne
Formand: Peter Jessen Hansen
Morsø Jernstøberi A/S
Telefon: 96 69 19 00
Mobiltelefon: 40 35 85 87


pjh@morsoe.com
www.dapo.dk
Info PDFnet
Artikel oprettet: 22-09-2010
Opdateret: 22-09-2010
Antal besøgende: 1277
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Det er altid sæson for at fælde træ og at lave brænde. Men uanset årstid er det vigtigt hurtigt at få det skovede træ ordnet og under tag
Dato: 22-09-2010

Brænde kan hugges hele året

Af Tommy Hansen

Årstiden er ingen undskyldning for ikke at hugge brænde, og nu er det videnskabeligt bevist. En ny undersøgelse fra Center for Skov & Landskab har set på hvornår og hvordan træ bedst hugges og lagres til brug i brændeovnen – og svaret er enkelt: Brænde kan hugges hele året rundt.

Der er ingen nævneværdig forskel i træets vandindhold, uanset hvilken tid på året det fældes. Vigtigt er derimod at få brændet under tag, og så hurtigt som muligt, viser undersøgelsen. Allerede efter 50 dage vil brænde under et halvtag indeholde omkring fem procent mindre vand end ubeskyttet brænde, og det er vel at mærke en forskel, som er vedvarende.

Det ideelle indhold af vand i forhold til afbrænding af træet er omkring 15 procent. Forsøgene viser, at bøgetræ, som har ligget ubeskyttet udenfor halvtaget, selv efter næsten 600 dages udendørs tørring ikke når ned på dette niveau. Bøgetræ under halvtag har derimod det ønskede vandindhold på 15 procent efter kun ca. 350 dage.

Forskel på tørringstiden

Der er dog betydelig forskel på, hvor hurtigt de forskellige træarter tørrer. Granbrænde tørrer hurtigst, og ved skovning inden midsommer kan vandindholdet i gran reduceres til omkring 15 procent, allerede inden fyringssæsonen begynder. Bøg, eg og ær derimod kræver som regel tørring i halvandet år for at nå denne idealtilstand. Grantræ kan således under de rette omstændigheder anvendes til opvarmning få måneder efter fældningen, mens man skal væbne sig med lidt mere tålmodighed hvad angår løvtræ.

Træ er halvdelen af energien Selv om Danmark er stærk inden for f.eks. vindkraft, udgør træ stadig næsten halvdelen af de vedvarende energikilder herhjemme. Og faktisk forventer Energistyrelsen op imod en fordobling af forbruget af træ til opvarmning over de kommende 10 år, hvilket på årsbasis vil spare atmosfæren for udledning af mange millioner tons CO2, hedder det i Skov & Landskab’s bemærkninger til den nye undersøgelse.

Den er foretaget af Andreas Bergstedt, Niels Heding og Linda Kjær Sønderby for Center for Skov & Landskab fra marts 2007 til juni 2010, med støtte fra Gluds Legat.

 
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88