Den lige vej fra jord til bord
Af
Tommy Hansen
Efterspørgslen efter friske, danske råvarer er stærkt stigende, og det mærkes hos både GASA Holstebro og de mange tilknyttede avlere i en stor del af Midt- og Vestjylland
Catering er et af GASA Holstebro’s specialer, og filosofien om fysisk nærhed til avlerne passer perfekt til kundernes krav om friske og så vidt muligt lokale, danske råvarer.
- Den lige vej fra jord til bord er præcist, hvad vi står for. Vi bringer de helt friske produkter fra gartnerne og de andre avlere direkte ud til vores kunder, siger afdelingschef Kim S. Mogensen, GASA Holstebro A.m.b.A.
Cateringafdelingen leverer frugt og grønt til engroskunder i hele Jylland, såvel til videresalg i detailbutikker som til forarbejdning på storkøkkener i restauranter og hoteller, skoler og institutioner af enhver art. Produkter, som ikke med fordel dyrkes i Danmark, tilbydes via hjemkøb fra bl.a. auktionerne i Holland, så GASA Holstebro altid kan lagerføre det fulde sortiment.
Blandt de faste avlere, der leverer til GASA Holstebro, er frilandsgartner Preben Bendtsen, hvis far har leveret til GASA siden 1970 og som nu selv drver det 82 hektar store gartneri lige ved Nissum Fjord.
Jordbæravler Verner Lind Thomsen fra Nr. Felding er blandt de nyere leverandører. Han omlagde for en årrække det meste af sin drivhusproduktion til udelukkende at dyrke jordbær, og han leverer i dag friske drivhusjordbær til GASA i hele sæsonen fra maj til november.
En anden og mangeårig leverandør til GASA er æbleavler Klaus Dalgaard, Lyby Strand ved Skive. Han har overtaget sit fødehjem og faderens erhverv, og har i dag en imponerende kultur af såvel klassiske gamle æblesorter som nyere og populære varianter.
GASA modtager varer fra disse og alle andre avlere på centrallagrene i Holstebro alle ugens dage, hele året rundt. Herfra fordeles, pakkes og leveres direkte til kunderne på aftalte tidspunkter og efter kundernes behov, op til seks dage om ugen. De fleste faste kunder får dog typisk deres varer i afstemte mængder 1-2 gange om ugen, så det passer med aktuelle madplaner og antal spisende gæster eller elever. Alle bestillinger kan leveres fra dag til dag.