PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Midtjylland => Holstebro Kommune => Holstebro => Hotel Nørre Vinkel   Login
Hotel Nørre Vinkel PDFnet
Søgårdevejen 6
DK-7620 Lemvig
Tlf. 97 82 22 11


info@norrevinkel.dk
www.norrevinkel.dk
Info PDFnet
Artikel oprettet: 10-12-2011
Opdateret: 10-12-2011
Antal besøgende: 181
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Nørre Vinkel kan spores langt tilbage og ses på dette kort fra 1700-tallet som nr. 21 helt til venstre i billedet. Hotellet er oprindeligt en gammel storgård - en af ”tvende bøndergårde i Tørring Sogn” og har haft mange driftige ejere gennem tiden
Dato: 10-12-2011

Nørre Vinkel - historie

Af Tommy Hansen

Hotel Nørre Vinkel er i dag et topmoderne familiehotel. Gennem flere hundrede år har stedet fungeret som traditionelt landbrug, oprindeligt opført i 1841

Hotel Nørre Vinkel er oprindelig opbygget i en gammel storgård fra 1841, og er igennem årene blevet restaureret og udbygget – sidst i 1989, men hele tiden med skyldige hensyntagen til de oprindelige rammer. Således er gårdmiljøet og de gamle længer bevaret, og falder helt i pagt med de smukke omgivelser.

Stedet hed først ”Vinkil”, hvor ordet kil stammer fra Horn Sø, da den gik ud i et med Limfjorden. Man hører om stedet helt tilbage til år ca. 1766, hvor bygningerne blev opført grundmuret og det oprindelige tag udført med rør. Gården har været selvejergård siden år 1803.

Nørre Vinkel er bygget i en periode, hvor Lemvig var præget af industrialisering og vækst. I 1850’erne etableredes havnen i Lemvig, hvilket muligggjorde dampskibsfart til København og tiltagende trafik og handel. Det afgørende ryk fremad kom i 1879, da Lemvig fik jernbaneforbindelse til strækningen Ringkøbing-Holstebro, og i slutningen af århundredet var byen vokset til en driftig handels- og industriby med tobaksfabrik, teglværk og en dampmølle.

Byen Lemvig nævnes i øvrigt første gang i skriftlige kilder i 1234, og den omtales som privilegeret købstad i 1471.

Igennem tiden har mange forskellige familier boet på Nørre Vinkel, som dog var i samme slægts eje over flere generationer. Man har ernæret sig ved landbrug og fiskeri, som var naturligt for beliggenheden. De fiskede bl.a. fra Horn Sø vest for gården og havde dyrehold på engene ned mod fjorden.

En af de første driftige ejere i 1700 tallet Johan Frederik Vedel, som også ejede Gudum Kloster, var en litterær person og en dygtig landmand, der udvidede eng og ager. Man havde da på gården eget teglbrænderi, en hestemølle samt en prægtig brønd midt i gården og han anlagde en smuk have med alle slags rodfrugter. Kreaturholdet år 1861 var: 4 heste, 28 stude, 11 køer, 58 får, 14 lam og kun 4 grise samt 5 bistader.

I dag ses det velbevarede stuehus fra 1841, som det bedste minde om gårdens velfærd. Dette er opført af Chr. B. og Ane Møller, der kun fik en datter, som også hed Ane. Hun blev gift med Johannes Weibel, som var bager i Lemvig. Disse var bedsteforældre til vor kendte forfatter Jane Aamund, som har skrevet ”Slægtskrøniken”, der består af to slægtsromaner ”Vesten for Måne” og ”Udlængsel” der begge foregår på gården Nørre Vinkel.

Siden midten af 60’erne har der været gæstgiveri og moteldrift på gården, som blev startet af proprietær N. I. Trondhjem, der også havde 60 ha kvægløs drift foruden.

I 1978 åbnede Hotel Nørre Vinkel i de smukke restaurerede bygninger, som vi kender i dag. De seneste tilbygninger består af 26 lejligheder på plænen ud mod vejen, samt længen mod vest med reception og værelser der blev opført i 1989.

Samme år etablerede man Lemvig Golfbane med 9 huller, og kun få år senere i 1992 udvidede man til en 18 hullers bane. Lemvig Golfklub havde klublokaler på hotellet ind til 2005, hvor klubben byggede eget klubhus.

Forfatteren Jane Aamunds familie har ejet gården Nørre Vinkel, og her foregår bl. a. hendes roman “Vesten for måne”.

 
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88