PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Midtjylland => Skive Kommune => Højslev => Dalsgaard Antik   Login
Dalsgaard Antik PDFnet
Stårupvej 29, Dommerby
7840 Højslev
Tlf. 97 53 63 96
Mobil: 29 91 31 53


info@dalsgaardantik.dk
www.dalsgaardantik.dk
Info PDFnet
Artikel oprettet: 12-01-2012
Opdateret: 12-01-2012
Antal besøgende: 221
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

I 1940’erne var Dalsgaard en moderne gård med stor kostald, diverse maskiner og eget tærskeværk. Strøm blev leveret af gårdens egen klapsejler, som ses i baggrunden. Foto udlånt af Rosa Dalsgaard, Skive
Dato: 15-01-2012

Dalsgaard - historie

Af Tommy Hansen

Navnet Dalsgaard nævnes første gang på skrift i Valdemar Atterdags tid, men stedet har givetvis været beboet siden Ertebøllekulturen for 6.000 år siden

Det naturskønne landskab ved Skive Fjord er den smukke ramme om gården Dalsgaard, som nævnes i skriftlige kilder første gang i 1353. I bakkerne ved Dalsgaard findes imidlertid køkkenmøddinger, som vidner om beboelse helt tilbage til Ertebølletiden, for 6.000 år siden.

Fra 1300-tallet og et par århundreder frem var det med stor sandsynlighed én og samme slægt, som ejede Dalsgaard. I hvert fald optræder efternavnet Nielsen hos flere ejere gennem disse år, hvor gården havde en betydelig status. Måske har gården oprindeligt været en stormandsgård fra vikingetiden eller en såkaldt væbnergård, som var fritaget for at betale skat mod til gengæld at yde krigstjeneste, hvis der var brug for det.

I flere gamle skrifter kaldes gården en ”enestegård”, hvorfor den i fæstetiden var fritaget for det besværlige fællesskab med de øvrige gårde.

Også i 1800-tallet var gården i samme families eje i længere perioder. Som flere andre større gårde på det tidspunkt havde Dalsgaard sit eget teglværk. En stor del af stenene herfra blev udskibet fra fjordkysten neden for gården. Teglværkspladsen ligger lidt nord for Dalsgaard helt ud til fjorden, og en lille sø markerer i dag det præcise sted, hvor teglstenene blev udvundet.

I samme periode havde Dalsgaard også indtægter på tang, der både blev anvendt til eget brug og solgt til tangmadrasfabrikkerne.

Dalsgaards stuehus er formentlig betydeligt ældre end de godt 100 år, der er gået siden bygnignen brændte. Efter branden skiftede man stråtaget ud med tegl og ved den lejlighed fik stuehuset en lille kvist på førstesalen.

I 1926 antog ejerparret på Dalsgaard efternavnet Dalsgaard, og helt frem til slutningen af 1900-tallet var det familien Dalsgaard, som beboede gården.

I midten af sidste århundrede var Dalsgaard fortsat en statelig gård med egen klapsejler, som leverede strøm til maskiner, kværn og tærskeværk, og der var liv og glade dage. Gården var også blandt de første som fik en bil, hvilket skete i 1929. Anna Margrethe og Erik Tovgaard købte Dalsgaard i 1986 og åbnede fire år senere de første dele af brugskunstbutikken, som siden sammen med den store cafe har fyldt udbygningerne med en helt anden slags aktivitet end i fordums dage. Gården drives dog stadig som landbrug uden husdyrhold.

Alle billeder til denne side er er venligst udlånt af Rosa Dalsgaard, Skive. Læs mere i Bodil Hansens bog ”Dalsgaard”, et særtryk af Skivebogen 1998.

 
   
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88