Salg af vin fra Glenholm
Af
Tommy Hansen
Når 2006-høsten fra Glenholm kommer på markedet, træder den nordjyske vingård ind i en eksklusiv kreds af godkendte, danske vingårde med kommerciel produktion af dansk vin. Vinene fra Glenholm er frembragt efter snart 15 års indsats fra familie, venner og andre vininteresserede, og på forhånd har fagfolk haft stor ros til overs for både vingård og vine.
Buteo er Glenholms egen mærkevare og flagskib, og den fremstilles både som rød og hvid. Desuden findes en halvsød variant, specielt egnet som aperitif - og senest en sød hvidvin, egnet som dessertvin.
Druerne, som anvendes til rødvin, er hovedsagelig Rondo og Regent. Til hvidvine anvendes primært Madelaine og Angevine, Ortega og Orion.
Der lægges vægt på kvalitet frem for volumen, og resultatet er en lav og eftertragtet mængde af færdig vin.
Vinplanterne beskæres til lavt udbytte, druerne håndsorteres, og mængden af vin kommer klart i anden række. Til gengæld får man en overraskende fyldig vin, som bringer tankerne på helt andre himmelstrøg end de nordiske.
Glenholm fremstiller en flere vintyper med forskellig druesammensætning, og ligesom navnet Buteo betyder musvåge har de alle tilsvarende navne fra fugleverdenen.
Vingårdens beliggenhed spiller en stor rolle for den fylde og smagsdybde, som kendetegner vinene. Rodnettet fra vinplanterne når langt ned i de dybe lag af moræneler med kalk og flint og grus, og herfra stammer smags- og aromastofferne til de helt unikke, nordjyske vine.
Omkranset af læbælter med grantræer får vinplanterne helt optimale betingelser på de sydvendte marker i Limfjordslandskabet, og det kølige danske klima giver robuste vine med særlig karakter og aroma.