PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Vesthimmerlands Kommune => Løgstør-regionen => Livø => Byforside Livø   Login
Byforside Livø PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 05-08-2006
Antal besøgende: 4813
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Beboerne på 'Anstalten' - Inspektør Nielsen ses stående øverst på bakkekammen - affotografering af planche i udstillingshus på Livø
Dato: 05-08-2006

Livø i gamle dage

Af Tommy Hansen

Da landsbyen Vitskowel i 1157 blev skænket til Cistencienserne af Kong Valdemar den Store, fulgte ejerskabet til Livø formentlig med. Livø hed dengang Lygh, og øen stadfæstes i 1253 som hørende til klostret i et brev fra Kong Christopher den 1.

Heri hedder det, at øen råder over et "et Hus og Harer" - og man kan antage, at der har ligget i hvert fald en jagthytte på øen.

Livø blev bestyret af abbederne i Vitskøl Kloster frem gennem de kommende århundreder. Da kongen i 1563 overtog klostret og godset, kom Livø således under Kronen. Dog kun i 10 år, indtil Bjørn Andersen til Stenalt overtog klostret og opkaldte det efter sig selv til Bjørnsholm.

Livø var på den tid "på det meste overalt med en Hesselskov begroet", hedder det i Arent Berntsens beretning, Danmarks og Norges Frugtbare Herlighed, trykt i Bergen 1656. Her fortsættes :hvilken giffver saa offverflødige Nødder, at foruden de, som deraff indsamlis, nogle Hundrede Sviin derved kand feedis".

I 1769 hedder det i 5. bind af Den Danske Atlas, København": Der findes en høj, kaldet Hesselbjerg. Noget Hedeland ligger her udyrket, som tildels bruges til Græsning, saa at dette Land kunde nære flere Indbyggere end de tvende Familier, der findes. Bygningerne består alene i tvende store Bøndergaarde og et lidet Capel".

De tvende bøndergaarde, som omtales, var bortfæstede til Poul Pedersen og Laurs Christensen.

I tiden fra 1911 til 1961 var øen hjemsted for en afdeling af Den Kellerske Åndssvageanstalt. I hele perioden blev Livø anvendt som internat for kriminelle åndssvage, som blev beskæftiget ved landbrug

Teksten er under udarbejdelse

Kildemateriale:
Livø's Historie i korte træk v/ Harald Leth, optrykt af Løgstør Bogtrykkeri 1948

 

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88