PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Vesthimmerlands Kommune => Aars-regionen => Borremosefæstningen   Login
Borremosefæstningen PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 06-08-2006
Antal besøgende: 4321
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Den gamle stenvej, anlagt før Kristi fødsel
Dato: 06-08-2006

Fæstningen i Borremosen

Af Tommy Hansen

Borremosefæstningen er Danmarks ældste tilflugtsborg og et af Vesthimmer­lands mest synlige minder fra tiden før Kristi fødsel

Borremosefæstningen, der ligger cirka 3,5 kilometer sydøst for Aars. Fæstningsværket, der er et af Danmarks mest spændende fortidsminder, har med sikkerhed været beboet uafbrudt i hvert fald 250 år før Kristi fødsel.

I nyere tid blev det først opdaget i 1929, da en landmand under gravning i moseområdet havde afdækket et tykt stenlag. Det viste sig, at han var stødt på netop den stenlagte vej, der havde ført gennem mosen ud til den forhøjning, hvor selve fæstningsværket lå.

At tale om en fæstning er måske ikke helt dækkende; i hovedparten af de perioder, hvor “øen” har været beboet, har den formentlig fungeret som almindelig landsby. Men den har også har været beboet af kimbrerne, og der er fundet tydelige spor efter fæstningsværker langs voldgraven.

Kimbrerne startede med at vandre ud fra Himmerland omkring 120 f.Kr. I de næste cirka 20 år spredte de med tiden titusinder af kimbrere, teutonere, ambroner, gallere og andre stammer både rædsel og beundring i deres voksende togt ned gennem Europa.

De arkæologiske undersøgelser viser, at Borremosefæstningen har fungeret som tilflugtsborg fra cirka 300 til 150 f.Kr. Herefter har området stået øde hen i omkring 50 år - i samme periode som kimbrerne udvandrede - og cirka år 100 f.Kr. er man så begyndt at anlægge en landsby, befæstet med tilspidsede egestammer.

Man kan med næsten 100 procent sikkerhed kæde Borremosefæstningen sammen med kimbrerne. På det ældst kendte Danmarks­kort, tegnet af Ptolemæus (100-178 e.Kr.), betegnes det nordlige Jylland med ordet Kimbria. En del forskere mener, at Ptolemæus har tegnet sit kort på basis af geografen Marinus fra Tyrus’s (100-150 e.Kr.) arbejde. Ydermere sendte kejser Augustus allerede i år 5 e.Kr. en flåde under ledelse af Tiberius til de vilde nordlige farvande, og flere forskere mener, at man ved denne lejlighed har foretaget opmålinger af det hidtil ukendte land.

Ptolemæus skriver om en lang række stammer, der bebor den jyske halvø: “og nordligere end alle kimbrerne”.

Ydermere har historikeren Jens Bråten, Aars, med sin sandsynlige teori om, at Gundestrupkarret er krigsbytte, hjembragt af udsendte kimbrere efter de første vundne slag, skabt en plausibel forklaring på, hvorfor teutonerne fra Thy først sluttede sig til Kimbrertogtet flere år efter dets start. Hvis en gruppe kimbrere således efter de første par år blev sendt hjem med besked om og beviser på sejr, kan dette have opildnet teutonerne og andre til at gå med og skabe den omfattende hær på langt over 100.000 mand.

Borremosefæstningen omfatter et areal på knapt 1 hektar og er i dag rekonstrueret, så man kan få et indtryk af landsbyens udseende. Kun den indre af de oprindeligt to volde er bevaret.

Adgangen til Borremoseanlægget sker fra parke­ringspladsen via en sti og et indhegnet markområde.

Se lokalitetsbeskrivelse på Fund og Fortidsminder:
www.dkconline.dk/wincgi/dkc.exe?Function=GetLokalitet&Systemnr;=23508

Kilder: Jens Bråten: Kimbrerne m.fl.


ANDRE SEVÆRDIGHEDER I VESTHIMMERLAND
GÅ TIL BYFORSIDEN FOR Aars
GÅ TIL REGIONSFORSIDEN FOR AARS
GÅ TIL REGIONSFORSIDEN FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE