PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Vesthimmerlands Kommune => Farsø-regionen => Trend => Studefolde i Trend   Login
Studefolde i Trend PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 17-09-2006
Antal besøgende: 5173
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

En af de tre fredede studefolde i Trend Storskov
Dato: 17-09-2006

Danmarks største studefolde

Af

Den gamle jyske hovedvej, som samlede sig i Viborg og fortsatte sydpå til Danne­virke, var i Nord­jylland delt op i tre hovedfærdselsårer - som alle spillede en stor rolle for studehandelen i Himmerland. Der var overgangssteder ved Hals, Aalborg og Aggersborg, og i Trend Storskov ligger Danmarks største studefolde, lige op til den vestlige del af den gamle hærvej i Vesthimmerland

De tre folde, der er fredet, er mellem 30 og 40 meter i diameter, cirkelrunde og stadig tydeligt markeret af den op til to meter høje jordvold, der sammen med risgærder tjente til at holde styr på kvæget.

Der findes talrige lignende studefolde langs hele vejen, men ingen så store som fol­dene i Trend Storskov. Dette peger på, at det relativt højtbeliggende hedeland mellem Strandby og Trend har været et af de helt store samlingspunkter for studeprangerne, når de kom nordfra med studene og gjorde holdt for natten.Studevejen i Himmerland fulgte den gamle rute, som var blevet tydeliggjort af kong Erik i den tidlige middel­alder. Han anlagde en række granitbroer i Himmerland - ved Løvel, ved Bundrup ved Lerkenfeldt, ved Simested, ved Stenild og ved Håls. Kun rester af broen ved Løvel er i dag bevaret.

Der er to gamle hovedstrøg af Studevejen i Himmerland, og begge går fra Viborg mod Skals, hvor de passerer Skals Å. Her deler ruten sig i den vestlige - som stort set følger den nuværende Løgstørvej - og den østlige, der går langs Simested Å mod Fjelsø, Østrup og Aars. Herfra videre op til Lundby Hede, hvor den igen deler sig i to - den ene søger ud mod Aggersund over Ovdrup, mens den anden fortsætter stik nord mod Farstrup.

Når vi i dag kalder denne gamle hovedvej for “Hærvejen”, skyldes det i øvrigt ene og alene en dansk forfatter, Hugo Matthiesen, der i 1930 udgav en bog med dette navn.

Frem til da hed vejen Studevejen, Oksevejen, Gammel Viborgvej eller Kongevejen.Vejen er i dag mest kendt på strækningen fra Viborg og sydpå, hvor den markedsføres kraftigt som “Hærvejen”. Men denne jyske hovedvej transporterede meget andet end soldater. Den rakte længere nordpå end Viborg, og den fortsatte i oldtiden til de store bygder ved Lindholm og Jammerbugten, i middelalderen og nyrere tid til Aalborg og videre over Kattegat og Skagerrak til Sverige og Norge.


ANDRE SEVÆRDIGHEDER I VESTHIMMERLAND
GÅ TIL REGIONSFORSIDEN FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE


 
   
 

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88