PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Rebild Kommune => Skørping-regionen => Kongstedlund   Login
Kongstedlund PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 06-11-2006
Antal besøgende: 3363
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Kongstedlund
Dato: 14-11-2006

Kongstedlund

Af


Kilde: Helge V. Qvistorff

Kongstedlund- eller Kongslevlund, som den tidligere hed - ligger på kanten af Lille Vildmose lige syd for Kongerslev. Hvorfor nu disse navne med “konge” i? Ingen ved det, men sagnet siger, at det stammer fra en sørøverhøvding, der havde bolig på gården

Det var den Store Mogens, der i øvrigt ligger begravet i en kæmpehøj på den smukke hede i udkanten af Kongerslev. Det formodes, at han er blevet kaldt for “sørøverkongen”, og at det så har givet navn til hans gård.

Nå ja, er forklaringen ikke videre sandsynlig, så er det da en god krønike!

Vestfløjen på dette “kongelige” sted er den oprindelige bygning. I slutningen af 1500-tallet ejedes den af Niels Juul, der var søn af Kirsten Lunge og rigsråd Axel Juul til Willestrup - og med ham kom den i Juul’ernes eje. Han opførte i 1592 det oprindelige Kongstedlund, og vestfløjen i to etager står tilbage fra dengang. Det var samme Niels Juul, der ændrede gårdens navn fra Kongslevlund til det nuværende navn.

Niels Juul havde imidlertid kun få år til at glæde sig over sin nye, flotte herregård, for otte år senere tog han til pinsemarked i Aalborg. Det blev hans endeligt.

Han kom i klammeri med en anden adelsmand, Albret Skeel fra Jungetgaard på Salling. Det endte i en duel, og så var det slut med Niels Juul!

Den smukke sandstensportal om indgangsdøren blev sat op af Iver Krabbe i 1640. Han havde købt gården af Niels Juuls søn.

Sandstensportalen er det eneste på Kongstedlund, der bærer præg af ekstravagance. Ellers er den meget enkel i sin form og passer godt til sin udsatte beliggenhed lige ud til Danmarks største mose - Lille Vildmose.

Portalen er flot, men ikke nær så storslået som dén, Kirsten Junge og Axel Juul lod opføre på Willestrup ved Astrup. Men man kan forestille sig, at kunstneren har hentet inspiration på Willestrup. Juul’ernes våben er da også et af de fire, der ses på portalen.

Også Kongstedlund har sin hemmelige løngang, som for eksempel på Oxholm og Vrejlev Kloster. Når det regner meget, opstår der huller i jorden. Måske er det jord, der falder ned i løngangen, hvem ved?

Med undtagelse af udsigten fra tårnet på Gaardbogaard er der vist ikke andre herregårde i Nordjylland, der kan prale af at have en så vid udsigt. Foran ligger Vildmosens kilometervis af tørveflade, og lidt længere væk den herlige Toft Skov, hvor vildsvin og kronvildt holder til i stort tal - og bag det hele Kattegat.

Det med “det kongelige” fik først for alvor sin betyd­ning, da en datter af Frede­rik VII flyttede ind i 1922. Det var prinsesse Dagmar, der havde giftet sig med hofjægermester Jørgen Castenskiold. Prinsessen faldt for den flotte fyr, der nok var noget under hendes stand, og hun måtte siden leve på vilkår, som hun næppe havde været vant til. Hun var yderst sparsommelig og meget nøjeregnende, og hun var efter sigende en elskelig kvinde.

Indtil for nylig har det store hus stået tomt i nogle år, men i modsætning til andre steder, hvor den slags har været ensbetydende med forfald, har dette ikke været tilfældet med Kongstedlund. Hele det store hus har stået fuldt opvarmet, og det er istandsat fra ende til anden.Ejer 2006: Arne Thomsen
Ikke offentlig adgang - kan ses fra vejen


 
   

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88