PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Midtjylland => Struer Kommune => Struer Kommune   Login
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Kresten Rusbjerg, Søndbjerg
Dato: 21-04-2004

Kunst og kunsthåndværk

Af Tommy Hansen

Struers beliggenhed ved Limfjorden giver inspiration til mange kunstnere og kunst­håndværkere, og i hele regionen findes et væld af skuplturer og udstillinger med kunst og kunsthåndværk

Udstillingscentret Gimsinghoved, bærer i sig selv en ganske interessant historie. Nemlig historien om en lille landsby, en stor gård med internationale kontakter, og et spændende kultursted i et nyt og anderledes boligmiljø.

I 1986 købte Struer kommune Gimsinghoved af Lundgaards arvinger. De store avlsbyg­ninger blev solgt fra til boligforeningen Lejerbo, som indrettede moderne lejligheder. I 1989 blev hovedbygningen lavet til et levende kulturhus med udstillings- og foredragsvirksomhed. Det impone­rende gårdsrum er bevaret, og lejlig­hederne og kulturhuset bindes sammen af Karl Åge Rigets skulptur ”Samspil”, som Lejerbo i 1990 opsatte på stedet.

Kresten Rusbjerg i Søndbjerg er formentlig en af de mest markante kunstnere på Thyholm. Han har tilbragt en stor del af sit liv på Grønland og har hentet erfaring, billeder og spændende genstande med fra den store ø. Kresten Rusbjerg laver stilrene, naturalistiske akvareller, og motiverne finder han så rigeligt i den thyholmske natur. De grønlandske effekter udstiller han sammen med Thyholm Egnsmuseum, som han er nabo til.

Knud Agger er en af de meget fremtrædende, afdøde kunstnere fra Struerområdet. På Struer Statsgymnasium hænger tre store malerier med motiver fra Struer by med havnen og damperen »Limfjorden« og fra Klovvig på Venø. Malerierne er et hovedværk i Knud Aggers kunst, og kan i dag ses i gymnasiets festsal.

Der findes i næsten alle lokalsamfund én eller flere, som på kunsterisk vis træder frem, og nærmest overalt ses skilte med kunst, keramik og anden kunsthåndværk. Ofte kan det være en god ide at spørge sig for - og ikke kun om vejen til de kendte kunstnere og kunsthåndværkere. Den “ukendte” verden er nogle gange mindst lige så inspirerende og spændende.

 

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88