PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Vesthimmerlands Kommune => Løgstør-regionen => Aggersborg   Login
Aggersborg PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 09-03-2008
Antal besøgende: 3196
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Aggersborg

Af Tommy Hansen, marts 2008

Aggersborg er ligesom de øvrige tre danske ringborge anlagt under kong Harald Blåtand, antagelig omkring år 980 - mere end 20 år efter at Harald blev konge og 15 år efter at han lod sig døbe, opsatte Jellingestenen og gjorde det til sit livsværk at gøre danerne kristne

De fire danske ringborge Fyrkat, Aggersborg, Trelleborg og Nonnebakken blev opført af kong Harald Blåtand få år før hans død, på et tidspunkt hvor han havde brugt en stor del af sit liv på at omvende danskerne til kristendommen. I den klassiske opfattelse ses disse borge som fæstningsværker, der blev opført af millitære årsager - men hvorfra fik kong Harald den ide at bygge disse meget særprægede anlæg: De danner geometrisk perfekte cirkler med fire indgange, og alle bygninger er orienteret præcist i forhold til verdenshjørnerne. Hvorfor er der flere tydelige korsstrukturer at finde i måden, de indvendige huse og gaderne er placeret på? Hvad var ideen med den megen umage, hvis formålet med anlæggene alene var millitært? Og hvorfor dukkede denne anlægstype, i øvrigt med egetræsforet, underjordisk tilførsel af vand, pludselig op i Danmark inden for få år og sidenhen aldrig mere?

Ny arkæologisk forskning peger da også på at de danske ringborge langtfra kun havde millitær betydning. Dels viser det sig, at slet ikke alle husene har rummet mandskab. Der er derimod nu fundet frø fra russiske lægeplanter, forarbejdet guld og kaninknogler. Dette sidste er meget bemærkelsesværdigt, fordi kaninen på det tidspunkt ikke var fritlevende i Danmark, men ifølge de hidtidige antagelser først blev bragt hertil med munkene et par århundreder senere. Kaniner var imidlertid kendt som husdyr allerede i Romerriget omkring år 0, og de kristne munke spiste netop kaninkød i fasteperioderne.

Da de danske ringborge bliver opført, skal man helt til det slaviske og vendiske rige for at finde tilsvarende bygningsværker, her opført af kristne - kaninspisende - munke. Harald Blåtands anden eller tredje hustru, Tove, er netop datter af en vendisk fyrste, og det er oplagt at antage at inspirationen til de danske ringborge kommer herfra. Ringborgene kan derfor meget vel være Harald Blåtands forsøg på både at styrke grebet om sit eget rige og fastholde udbredelsen af kristendommen ved at lave lignende anlæg, strategisk placeret i hele kongeriget. Både arkitekter, bygmestre og en væsentlig del af beboerne i de danske ringborge kan derfor have været slaviske eller vendiske munke - præcist som man godt 100 år senere hentede cistenciensermunke til at opføre de store klosterbyggerier ved bl.a. Vitskøl, Øm og Børglum.

Ud over den eventuelt religiøse betydning har de danske ringborge dog utvivlsomt også spillet en millitær og en betydelig handelsmæssig rolle, da vikingetogterne var på det tidspunkt nærmest blevet statsforetagender i Guds navn.

Aggersborg er bygget i løbet af 1 - 2 år og har kun været anvendt i omkring 5 - 20 år. Fra udgravningen af anlægget er fundet mange oldsager, og under Aggersborg findes i øvrigt en boplads fra germansk jernalder (400 e.Kr. til 793.e.Kr.).


ANDRE SEVÆRDIGHEDER I VESTHIMMERLAND
GÅ TIL REGIONSFORSIDEN FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

 

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88