PDF net
- PUBLICERING UDEN COPYRIGHT
Forsiden => Danmark => Nordjylland => Vesthimmerlands Kommune => Farsø-regionen => Strandby => Myrhøj   Login
Myrhøj PDFnet


Info PDFnet
Artikel oprettet: 09-03-2008
Antal besøgende: 2396
Service PDFnet
Kopier link til denne side
Føj til foretrukne
Del på facebook
 

Stenrækken ved Myrhøj

Af

En stenrække på 154 meter og en bronzealderhøj er i dag det eneste synlige fortidsminde ved Myrhøj, men området har været beboet siden stenalderen og rummer de første danske vidnesbyrd om den såkaldte klokkebægerkultur

Gårdejer Aksel Hedegaard Christensen, i daglig tale kun kaldet Wollesen, havde i en årrække gennem 1960’erne fundet mange og meget store sten i sin mark sydøst for Myrhøj. Allerede i 1952 var en gravhøj fra bronzealderen (1800 f.Kr. til 500 f.Kr.) samt en stenbygget grav fra romersk jernalder (1 e.Kr. til 400 e.Kr.) blevet fundet og fredet, og da arkæologerne i 1968 ville undersøge graven nærmere, fandt man under sandflugtslaget sporene efter en stenrække, formentlig anlagt i bronzealderen. Kun 9 sten stod på deres oprindelige plads, og i samarbejde med museet satte Wollesen de resterende sten på plads, så stenrækken i dag fremstår som i oldtiden.

Ved samme lejlighed fandt man det første spor af en boplads med tre hustomter fra den sene stenalder, den såkaldte klokkebægerkultur, en tidsperiode omkring 2.500-2.000 år f.Kr. Kulturperioden bærer navn efter den keramiske stil, hvor krukkerne nærmest ligner omvendte klokker. Fundet var bemærkelsesværdigt, fordi det var første gang, man i Danmark fandt spor efter denne periode mellem enkeltgravstiden og dolktiden.

Resterne af bopladsen er i dag groet til i budskads. Den bestod af tre hustomter, hvor midt- og vægstolper indikerede et tegllignende tag. Blandt fundene er endvidere en håndledsbeskytter, et særligt formet stykke skifer, anvendt ved bueskydning.

Al keramik og øvrige fund opbevares på Moesgaard Museum ved Aarhus, hvor det indgår i den permanente stenalder­samling, mens en stor sokkelsten fra stenkransen omkring gravhøjen med såkaldte “skåltegn” i dag er forsvundet. Det samme gælder en mindre sten med skåltegn, placeret i stenrækken - begge sten er i tidens løb blevet fjernet fra pladsen og anses nu for bortkommet.

Derimod ses den romerske jernaldergrav i sin originale form midt i stenrækken, i dag dog helt sammenfaldet.

Det var i øvrigt Aksel Wollesen, som på eget initiativ anlagde den nuværende sti til fortidsmindet og åbnede for offentlighedens adgang. Wollesen ses stående længst til venstre foran udgravningen på det gamle billede.


ANDRE SEVÆRDIGHEDER I VESTHIMMERLAND
GÅ TIL REGIONSFORSIDEN FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE


 

PDFnet ApS, BusinessPark Struer, Fælledvej 17, 7600 Struer - CVR 33873298 - Telefon 23 90 77 88